Tuesday, December 21, 2010

How to change Windows 7 Starter wallpaperSeperti sedia maklum, Windows 7 Starter Edition tidak sediakan fungsi untuk user menukarkan wallpaper atau desktop wallpaper seperti versi-versi Windows 7 yang lain. Sila rujuk link dibawah untuk 'kekurangan' fungsi ini.

http://windows.microsoft.com/en-MY/windows7/personalize-your-computer

Mesti rata-rata pengguna netbook yang mengunakan Windows 7 Starter Edition merasakan bahawa netbook yang dimiliki terasa kurang sesuatu dan hampeh. Semasa aku tengah surfing beberapa laman web, aku ada terjumpa satu perisian yang membolehkan user Windows 7 Starter untuk tukar wallpaper. Software ini telah diberi nama Starter Wallpaper Changer. Screenshot software ini adalah seperti berikut :


Run software, pastu akan keluar tetingkap seperti diatasKemudian klik browse dan pilih gambar yang diinginkan untuk jadi wallpaperSetelah gambar dipilih, klik applyTetingkap seperti diatas muncul, ikut saja arahannya


Keberkesanannya memang terserlah. Namun software ini hanya untuk mengubah wallpaper sahaja. Untuk tukar theme diharapkan ada software yang boleh merealisasikan feature ini. Tapi kepada sesiapa yang advance, format ja netbook anda kepada Windows 7 versi lain. Sebenarnya ada beberapa lagi software lain yang membolehkan user Windows 7 Starter menukar wallpaper, antaranya Oceanis dan Stardock.

Kepada yang ingin download sofware Starter Wallpaper Changer ni, klik link dibawah :

http://oron.com/gql7sn6epqwh/Wallpaper_Changer.exe.htmlNo comments: