Wednesday, October 31, 2012

Aidiladha 2012 - Ibadah Qurban & Aqiqah


Alhamdulillah, untuk tahun 2012 aku dan isteri diberi rezeki untuk menunaikan ibadah aqiqah untuk anak sulung kami secara tumpang sekaki dengan ibadah korban. Ibadah ini terlaksana pada 27 Oktober 2012, pagi Sabtu bersamaan denga 11 Zulhijah 1433H.

Seawal pagi aku dan isteri dah bersedia untuk ke tempat ibadah korban yang akan dijalankan. Suasana pada paginya yang agak berkabus tebal untuk kami redah untuk ke destinasi. Akhirnya selama tempoh 45 minit, kami pun sampai ke destinasinya iaitu di Sekolah Menengah Agama Fauzi, Yan Kedah.



Setibanya di sana dalam pukul 9.00 pagi, memang dah ramai umat manusia yang terlebih dulu awal dari aku dan isteri berpusu-pusu untuk sesi pendaftaran. Sesiapa yang datang daftar awal maka giliran lembu untuk dikorbankan pun juga awal. Jumlah keseluruhan lembu yang dikorbankan pada hari tersebut oleh pihak sekolah adalah sebanyak 21 ekor lembu dan giliran aku adalah pada lembu yang bernombor giliran ke-14 (penat menunggu  & berjaya dikorbankan lebih kurang pada pukul 11.30 pagi).


















Yang sebetulnya, hakikat sebenarnya ini adalah pengalaman pertama aku menyaksikan serta mengambil gambar untuk proses penyembelihan lembu korban secara live depan mata. Sebelum-sebelum ni hanya tengok lembu korban yang telah dikorbankan dan yang telah dilapah (malu betul aku nak tulis kenyataan nih).


No comments: